2019-ben a Pyraster műhely/márkanév 30 éves lett. Ez a név mára nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Csehországban, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, illetve Európán kívül is ismertté vált.
Az évek tapasztalata arra ösztönöz, hogy a hagyományos módszerekhez térjek vissza, a kézi szerszámok mára nagyobb szerephez jutnak, mint tíz-húsz évvel ezelőtt. Bizonyos munkákat csak a gépeken - köszörű, szalagcsiszoló stb. - lehet, érdemes elvégezni, de például a finom és végső csiszolás vizes csiszolókövekkel, kézzel történik. Az éles vonalak és síkfelületek így jobban érvényesülnek a pengéken. Az egy késre fordított idő megnövekedett - szemben a mai tendenciával - de a minőség és a látvány fejlődött. Bár a kardok használati értéke gyakorlatilag megszűnt és lassan a kések is hasonló sorsra jutnak, ez a műhely nem hajlandó feladni a minőségi, egyedi kézimunkát. Létezése bizonyítja, hogy még mindig van rá igény és remélhetőleg mindig is lesz. |
Arrows may not center when in edit mode. Once site is published, the arrow will be centered on the tab
When the site is published, this border and note will not show up.
Drag & drop your tab 1 content here
|
Egy Pyraster kés a következő egyszerű kritériumoknak kell, megfeleljen: Jó acélból készült használható penge, kézre álló, de szép markolat illetve a penge és markolat esztétikai összhangja.
A Pyraster műhelyben nem létezik sorozatgyártás, de még kis széria sem. Nincs két egyforma kés vagy kard, mind egyedi darab. Kések folyamatosan készülnek, ezért 10-30 darabból álló készletből mindig lehet válogatni. A honlapon szereplő kések nagy része már elkelt, de rendelésre egy hasonlót újra elkészítek. Minden késnél fennáll a változtatás lehetősége, ha egy késforma megtetszik Önnek, az elkészülhet más acélból és markolatanyagból is. Saját tervezésű kések elkészítését is vállalom, de csak bizonyos keretek között. Ez személyes találkozást, de legalábbis alapos megbeszélést igényel, ahogy a kardok esetében is, hiszen azok csak megrendelésre készülnek. |
Drag & drop your tab 2 content here
A Pyraster műhely fő specialitása a damaszt acél. A legendás acél és készítése több ezer éves, hiszen római és viking kardot is találtak ilyen pengével. A világ több pontján ismerték és készítették, és ma újra reneszánszát éli. Készítése nagy szakértelmet és rutint igényel. Lényege a kétfajta acél egyesítése ez a kovácshegesztés. Ez azt jelenti, hogy az acél lapokat az olvadáspontjuk közelében kell összekovácsolni. Ez a hőmérséklet a kovácstűzben nem mérhető, a kovács csak az érzékeire támaszkodhat. Elmondható, hogy a legjobbak is csak 80%-os sikerrel tudnak dolgozni. Az összekovácsolt lapokat be kell vágni majd összehajtani és újra kovács hegeszteni (elég egy kis hiba az utolsó hajtásnál és az addigi munka kárba vész). Kilenc rétegből kiindulva, az első vágás-hajtás után 18-at kapunk, a másodiknál 36-ot… a hetediknél 576-ot, és így tovább.
|
Két fajta acélt használok. A WNr.1.2842-est, ami magas magántartalommal bír, ez adja a pengében a sötétebb, fekete színt és a 75Ni8-ast, ami magas nikkel tartalmú, ez adja a fehér, ezüstös színt. Ennek a két acélnak a kontrasztja a leglátványosabb.
Hogy a látványon kívül miért jó a damaszt penge? A két különböző anyag összekeverésével, egy új tulajdonságokkal bírót kapunk, a többszöri kovácshegesztések és átnyújtásoknak hála egy finom kristályszerkezetű acél jön létre, ami rugalmas és él tartó lesz edzés után. Továbbá egy ilyen penge esetében a használata során, az élnél a lágyabb rétegek gyorsabban kopnak, így a keményebbek kiemelkednek, és egy „mikró fűrészt” kapunk. Ezért mondják, hogy a damaszt acél „jobban harap”. A régi időkben két ok miatt damaszkoltak. Egyrészt nem volt jó minőségű acél, a hajtogatással, újrakovácsolással javítottak a minőségen, homogénebb lett. Másrészt ezzel a módszerrel a legkisebb patkószeget is újra tudták hasznosítani, ugyanis kevés vas állt rendelkezésre és emiatt drága volt. Manapság a damaszthoz használt kiindulási anyagok sokkal jobb minőségűek, ezért egy bizonyos rétegszám fölé menni indokolatlan. Nálam a pengék minimum rétegszáma általában 120-300 réteg, de ennek többszöröse is kérhető. A damasztacél mintázható, ezekből is bőséges a választék: hullám damaszt, kis rózsa, nagy rózsa, napsugár, torziós, török és mozaik damasztok. |
mintázott damasztok
mozaik damasztok
Drag & drop your tab 3 content here
Használjuk késünket bátran, de ha azt akarjuk, hogy sokáig szolgáljon minket, akkor használjuk arra, amire való, ismerjük a fizikát, és ne felejtsük el ápolni a kést.

A kések pengéje készülhet:
- Damaszt acélból.
- Kovácsolt wolfram acélból (WNr1.2516, WNr.1.2550, WNr.1.2419 illetve WNr.1.2562 (az utóbbi egy „kihalt” acél, már nem készítik).
- Kovácsolt szénacélokból (S70, S80, S90, S110, S132).
- Több száz éves indiai wootz acélból.
Élezés, éltartósság, használat...
A kés pengéjével szemben támasztott követelmények legfontosabbika az éltartósság. Ezt három tényező befolyásolja: keménység, szívósság, kopásállóság. A keménység és a kopásállóság csak a szívósság rovására növelhető, egy nagyon kemény (magas Rockwell számú) kés eltörhet, éle kipattanhat. Egy rosszul edzett nem elég kemény késsel, ez nem fordulhat elő, de éle sem lesz sokáig. A kettő közötti kompromisszum a megoldás, nem létezik varázs-kés, ami szépen szeli a húst, a száradt keményfát és a márványlapot is.
A kés használati eszköz, tehát kopik. Előbb utóbb meg kell élezni, ami megtanulható. Erre a vizes, vagy olajos köveket, 400-as illetve finom élezéshez 1000-4000-es finomságban ajánlok. A nagyon elvastagodott élű (általam készített) késeket újra megélezem, így újra könnyen élezhetőek, fenhetőek lesznek akár évekig. Más által készített kést nem élezek.
A modern rozsdamentes acélok éltartóak, de nagyon nehéz élezni őket. Aki nem jártas az élezésben csak szenvedni fog. A damaszt és szénacélok, sokkal könnyebben fenhetőek, és él tartósságuk nem marad el a rozsdamentesekétől. Ellenben kezelni kell őket, olajozni, hogy ne üthesse fel a fejét a rozsda.
A kés vágásra kifejlesztett eszköz. A kés nem véső, nem balta, nem kalapács, nem feszítővas, nem csavarhúzó…
A kés élének gyakori ellenségei: a föld(a legfinomabb csiszolóanyagok egyike), papír, gumi, szőr, porcelán(tányér), vasúti sín…
A kés pengéjével szemben támasztott követelmények legfontosabbika az éltartósság. Ezt három tényező befolyásolja: keménység, szívósság, kopásállóság. A keménység és a kopásállóság csak a szívósság rovására növelhető, egy nagyon kemény (magas Rockwell számú) kés eltörhet, éle kipattanhat. Egy rosszul edzett nem elég kemény késsel, ez nem fordulhat elő, de éle sem lesz sokáig. A kettő közötti kompromisszum a megoldás, nem létezik varázs-kés, ami szépen szeli a húst, a száradt keményfát és a márványlapot is.
A kés használati eszköz, tehát kopik. Előbb utóbb meg kell élezni, ami megtanulható. Erre a vizes, vagy olajos köveket, 400-as illetve finom élezéshez 1000-4000-es finomságban ajánlok. A nagyon elvastagodott élű (általam készített) késeket újra megélezem, így újra könnyen élezhetőek, fenhetőek lesznek akár évekig. Más által készített kést nem élezek.
A modern rozsdamentes acélok éltartóak, de nagyon nehéz élezni őket. Aki nem jártas az élezésben csak szenvedni fog. A damaszt és szénacélok, sokkal könnyebben fenhetőek, és él tartósságuk nem marad el a rozsdamentesekétől. Ellenben kezelni kell őket, olajozni, hogy ne üthesse fel a fejét a rozsda.
A kés vágásra kifejlesztett eszköz. A kés nem véső, nem balta, nem kalapács, nem feszítővas, nem csavarhúzó…
A kés élének gyakori ellenségei: a föld(a legfinomabb csiszolóanyagok egyike), papír, gumi, szőr, porcelán(tányér), vasúti sín…
Drag & drop your tab 4 content here
Csak természetes alapanyagokat használok fel, műanyagokat nem. Éppen elég helyre furakodtak már be a műanyagok az életünkbe.
Csontok: Szarvasagancs, rénszarvasagancs, tevecsont, zsiráfcsont, mamutagyar, mamutfog, varacskos disznó agyar, rozmáragyar, stabilizált fosszilis csontok... Fák: Sivatagi vasfa, amboina, wenge, grenadill, sheoak, bruyere, bokote, cocoboló, marokkkói gyöngyöző tuja, zirikote, polisander, ében, padouk, bubinga, olajfa, gold maley, kígyófa banksia ... |
Drag & drop your tab 5 content here
A kardok pengéi csak S80-as, S90-es, vagy damaszt acélból készülnek, rozsdamentes acélt ezekhez nem használok. Csak korhű kardokat készítek, csak megrendelésre. A penge minden esetben kézzel kovácsolt és edzett, ahogy a régieké. Nem készítek gyakorló kardokat, tornakardokat. A végső csiszolás is kézzel, vizes kövekkel történik, ez általában 3-5 napot jelent, de a japán kardok esetében ez az idő 1 hét felett is lehet. A kardhüvelyek alapanyaga hársfa, amit bőrrel vonok be. A vereteket külön megrendelésre ötvös mester készíti vörösrézből, bronzból vagy ezüstből. Féldrágakövek berakása is kivitelezhető.
Specialitásom a japán kardok készítése hagyományos módon. A penge készülhet mono acélból és saját hajtogatott acélból (ez esetben a rétegszám minimálisan 15 000) illetve japán tamahagane-ból. Az edzés agyagtakarásos módszerrel történik, a hőkezelési vonalas (hamon) kard hosszú évek kísérletezésének és gyakorlásának eredménye. Ugyanezzel az edzési móddal készítek, wakizashit vagy tantót mono(S80, S90) acélból is.
A markolat és tok szintén a hagyományos japán módon készül. A markolat minden esetben rája bőrözött (amire japán selyemzsinór kerül), a tok formája, borítása (rája bőr, gyöngyház berakás) és a lakkozás színe választható. A tsuba, fuchi, kashira: Általam készített egyedi darabok vasból vagy rézötvözetből, ezeket díszítheti ötvös, (vésés, berakások), Illetve lehetnek antik darabok is. A menuki lehet eredeti darab vagy öntvénymásolat, de elkészítheti ötvös mester is. |
Drag & drop your tab 6 content here
Késárak
Az árak tartalmazzák a bőr tokot. Csont markolatok (mamut, zsiráf, rozmár stb.), a különleges bőrtokok plusz költséget jelentenek, ahogy a vésés vagy csontmetszés is. Kard árak
Japán kard árak
|
Drag & drop content here. This gap will be hidden if you don't put any content here when site is published