top of page
IMG_4237ffgfg copy copy.jpg

JAPÁN KARDOK

1920x_orig.jpg
IMG_3102 copy.jpg

A régi hagyományos módon kovácsolt japán kardok(nihonto) tamahagane-ból készültek, Japánban. Ennek az alapanyaga a vashomok volt, amit volt folyómedrekből, üledékiszapból nyertek ki. A nagyon alacsony széntartalmú tiszta vasat olvasztották meg/össze egy kohóban(tatara). Itt a több napos hevítés, hatására a szén – a faszénből – a vasba diffundált. Az eredmény egy igen változó, de magas(0,5-1,5%) széntartalmú tiszta, ötvözetlen vas anyag lett, amit a az áthajtogatások során egységesítettek.
Ezt a technológiai eljárást a japánok azért alkalmazták, mert ez volt az egyetlen(illetve legjobb) lehetőségük arra, hogy jó minőségű acélt kapjanak.
A Pyraster műhelyben egy tiszta, ötvözetlen, magas széntartalmú saját készítésű acél keverék a kiindulási anyag, mondhatnánk, hogy ami nem tamahagane (ez a szó csak a japánban, a fent említett módon készített vasra használatos), de azzal megegyező tulajdonságú, azzal egyenértékű.
A pengéink általában 15 és 100 ezer réteg közöttiek, ez 15-20 hajtást jelent.(A „hajtogatásról”, kovácshegesztésről a damaszt acélnál többet is olvashat)

A pengék hőkezelése hagyományos módon agyagtakarásos módszerrel történik, a hőkezelési vonalas (hamon) penge hosszú évek kísérletezésének és gyakorlásának eredménye, mára több fajta egymástól alapvetően eltérő típusú hamont készítünk.

A penge csiszolását kardcsiszoló mester végzi(Szabó Domán, vagy Tóth Lajos), autentikus módon, japán kövekkel.


 

A tok(saya), markolat(tsuka) és szerelékek(tsuba, fuchi-kashira stb) szintén a hagyományos japán módon(és anyaghasználattal) készülnek, kéziszerszámokkal.
Tsuba és fuchi-kashira esetében, régi-antik darabok is választhatóak, illetve készítheti ötvös mester is(véséssel, aranyberakással).

A tok lakkozás sok változata lehetséges: fényes, „matt-struktúrált”, rájabőrözött, gyönygyház berakás stb. A markolat rájabőrözésének színe ugyanúgy választható mint a fonás színe(tsuka-ito).
A koshirae - a kard minden szereléke, együttesen megnevezve- kívánság szerint összeállítható.

1671353756934-copy_orig.jpg

Japán kard árak

Katana méret mono acélból, koshirae-val : 5000 Eurótól
Katana méret mono acélból, shira saya-ban: 4000 Eurótól
Katana, méret saját hajtogatott acélból, koshirae-val : 7000 Eurótól
Katana, méret saját hajtogatott acélból, shira saya-ban: 6000Eurótól

Wakizashi méret mono acéllal, koshirae-val : 4000 Eurótól
Wakizashi méret mono acéllal shira saya-ban: 3000 Eurótól
Wakizashi méret saját hajtogatott acélból,koshirae-val: 6000 Eurótól
Wakizashi méret saját hajtogatott acélból, shira saya-ban 5000 Eurótól

Tanto méret mono acéllal, koshirae-val : 3500 Eurótól
Tanto méret mono acéllal, shira saya-ban: 2500 Eurótól
Tanto méret saját hajtogatott acélból, koshirae-val : 4000 Eurótól
Tanto méret saját hajtogatott acélból, shira saya-ban: 3000 Eurótól

A rendeléshez, előleg fizetése szűkséges(a vételár fele).


Egy kard rendelése megbeszélést igényel, ami lehet telefon, email, de a  személyes találkozás, egyeztetés mindenképpen ajánlott.
Az elkészülési idő a már meglévő rendelésektől függ, változó(általában 3-6 hónap) Ha van nem rendelésre készült darab, azt itt tudja megtekinteni: 

IMG_0770 copy.jpg