top of page
k41.jpg

A jelentkezők elkészíthetik saját késüket, 120 rétegű damaszt acélból. Ez a két nap nem arról szól, hogy a résztvevő megtanul kovácsolni, kést készíteni - nem tanfolyam. Ez egy lehetőség, hogy elkészíthessen egy kedvére való kést – sok segítséggel - olyan anyagokból, módszerekkel, amik egyébként nem állnak rendelkezésére.


Két napos késkészítő kurzus
a Pyraster műhelyben

 

A két nap programja:
Péntek: damaszt acél készítése, penge/markolat kialakítása, hőkezelés, a penge csiszolása, maratása, markolat felillesztése, szegecselése. Szombat: markolat csiszolása, polírozása, bőrtok készítése

A részvétel díja 160 ezer Ft. A jelentkező elkészíti saját damaszt acél kését és hozzá egy bőrtokot.
Jelentkezés csak emailben lehetséges! mail: pyrus@pyraster.hu
Információ:  74 455 275  vagy 30 7223626
A jelentkezés csak akkor válik élővé, amikor a jelentkező előre utalt 80 ezer Ft-ot, amit természetesen levonunk a teljes összegből

Ha jelentkezne, kérem, először olvassa végig az alábbiakat:

Helyszín: Bonyhád (7150), Bartók Béla u. 9.-  Pyraster műhely
Időpontok:
Péntek 7:00 – kb.18:40, szombat 8:00 – kb.16:00
A kurzusok akkor indulnak ha 3 fő jelentkezik.

 


Tudnivalók, szabályok

Az alábbiak lehet, hogy szigorúnak, túlzottnak fognak tűnni. Ha valamelyik ponttal nem ért egyet, kérem, ne jelentkezzen!
Az alábbiak kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a jelentkező, BIZTONSÁGOSAN, kettő nap alatt befejezhessen egy kést.

Kérem, csak akkor jelentkezzen, ha rendelkezik minimális fém-fa megmunkálási gyakorlattal !! 
Amatőr, hobby készítőket várunk vagy olyanokat, akik már próbálkoztak, foglakoztak hasonló munkával. Kettő nap nem elegendő arra, a fűrészelés, reszelés, csiszolással, stb. kapcsolatos gyakorlatot pótoljuk, megszerezzük. Egy kés elkészítéséhez ezek megléte alapkövetelmény.
A módszereket, eljárásokat egy kezdő igényeihez, képességeihez igazítjuk és a készítés fázisai során folyamatosan ott lesz a felajánlott segítség –  kérés szerint, hiba kijavítása, nehezebb munkafolyamat átvétele stb. - de fontos, hogy legyen minimális tapasztalat, kéziszerszámokkal, gépekkel. A jelentkező ne féljen a csiszológéppel, fúrógéppel stb. való munkától.

Kérem, csak akkor jelentkezzen, ha biztosan részt tud/fog venni! Ha az utolsó pillanatban visszalép, azzal más jelentkezőktől veszi el a részvételi lehetőséget.
(Korábbi, sajnálatos tapasztalatok miatt a jelentkezés akkor válik „élővé”, amikor jelentkező előre utalt 80 ezer Ft-ot, amit természetesen levonunk a 160 ezer Ft-ból.)

A résztvevő vállalja, hogy minden utasítást betart, tanácsot, javaslatot megfogad! Ez egyrészt a biztonságot másrészt a kevés rendelkezésre álló idő jó beosztását szolgálja.
Ha valaki, nem hajlandó együttműködni, veszélyezteti magát vagy másokat, stb. 1 figyelmeztetés után elhagyja a műhelyt!

A késkészítés során gépekkel is dolgozunk, amik minden biztonsági intézkedés ellenére is veszélyesek tudnak lenni, a sérülés kockázata fenn áll.(A kovácsolandó vas forró, a csiszoló gép, köszörű, ugyan olyan szívesen csiszolja az ember kezét, mint az acélt vagy a fát, stb.) Mindent megteszünk a biztonságért, de a résztvevő felelős saját testi épségéért, és csak ő. Ezt papíron is rögzítjük.

Védőszemüveget, kesztyűt biztosítunk (vagy ki-ki hozhatja sajátját). Javasolt olyan ruházat, amit nem sajnál, ha kiég, kilyukad, elszakad, olajos, piszkos lesz.

Fotózásra, videózásra, nincs lehetőség. Ez a program a késkészítésről szól, nem valamelyik közösségi oldal, fórum stb. témával, képekkel való ellátásáról. Másrészt rengeteg időd elvenne a munkától, és nem készülne el a kés. Ezért telefon, fényképezőgép nem jöhet be a műhelybe.
Ha igény van rá, mi szívesen készítünk fotókat a munka közben, a résztvevőkről!

A résztvevő nem hozhat magával plusz embert a műhelybe. Ezt főleg a műhely helyhiánya indokolja, illetve az a tapasztalt tény, hogy egy barát, megfigyelő, nézelődő, akaratlanul is hátráltatja a munkát, sőt, baleset veszélyes lehet!

A résztvevőknek mindkét napon biztosítunk ebédet. Szállást maguknak kell intézniük, erre több lehetőség is van Bonyhád városában (www.kollerpanzio.hu), esetleg a közeli településeken.


Szívesen ajánlunk, kés terveket, formákat, amik közül választhat (alább talál néhány letölthető formát amit tovább gondolhat, módosíthat). Ha saját terve, rajza van, azt email-ben küldje el előre, a félreértések elkerülése és a megvalósíthatóság ellenőrzése végett.
A két napos munkát egy kész tervel lehet elkezdeni.
Csak két oldalról szegecselt markolatú kés (tehát nem markolat tüskés) elkészítésére van lehetőség. (Felfűzött markolatú/markolat tüskés kés készítése talán egyszerűbbnek tűnhet, de olyan buktatókat tartalmaz, amik kétségessé tennék, hogy a kés kettő nap alatt elkészül).
A markolaton nem lesz fém bakni, kézvédő – az azzal járó problémák, és az idő rövidsége miatt.
A markolatra kb. 10 féle trópusi vagy hazai fából választhat, a helyszínen.
Egyéb anyagok – például nemes csontok - nincsenek benne a kurzus árában. Amennyiben ezekből akarja elkészíteni a markolatot, kérem azt hozza magával.
A kés kb. 120 rétegű lap damaszt acélból készül, más fajta damaszt acél választására/készítésére nincs lehetőség (munka-időhiány.)
A kés teljes hossza kb. 240mm, a penge szélessége kb 30-35mm lehet.
A kés formájának kialakítása, a kész damaszt anyag hajlításával, formára kovácsolásával lehetséges – de bizonyos kereteken belül. ( Jótanács, az eddigi jelentkezők, készítők tapasztalatai alapján: Ha van egy ötlete próbálja olyanra igazítani, hogy beleférjen a méret határba, viszont ne akarja feltétlenül „kitölteni” a rendelkezésre álló felületet, csak azért hogy kihasználja)

Ha kérdése lenne kérem hívjon bátran, vagy írjon!
Tel: 74 455 275
email: pyrus@pyraster.hu


Üdvözlettel,
Fazekas József és ifj. Fazekas József
bottom of page