
KÉSEINK

Alább kategóriákat találsz, melyek segítenek neked megtalálni a számodra tökéletes kést, legyen szó felhasználási területről, befektetett munkáról vagy árról.
Ezek azonban nincsenek kőbe vésve, minden kategória szabadon átjárható. Például egy séfkés is rendelhető exkluzív anyagokból, mint a mozaik damaszt.
Korábban készült késeinkről itt találsz sok fotót:
EGYEDI DAMASZK ACÉL KÉSEK

A damaszt vagy damaszk acél készítésekor, két vagy több különböző acél kovácshegesztésével és sokszori hajtogatásával, egy új tulajdonságokkal bíró acélt kapunk. A kovácshegesztéseknek és átnyújtásoknak hála egy magas széntartalmú, finom kristályszerkezetű acél jön létre, ami rugalmas és éltartó lesz edzés után.
Ezen felül van még egy érv a damaszk mellett: A tűzben emberi munkával létrehozott és újraformált acélnak varázsa van. A jelen lévő tradíció, és az utánozhatatlan - minden pengénél más és más - mintázat látványa elvarázsolja azt, aki ilyen pengét lát vagy birtokol, ahogy minket is, még mindig, nap mint nap.
Most elérhető damaszk acél késeink:





PRÉMIUM
SÉF/KONYHAI KÉSEK
Profi felhasználásra szakácsoknak, séfeknek vagy otthoni főzésre hobbi szakácsoknak egyaránt ajánljuk.
Késeink pengéjét akár wolfram, akár damaszk acélból készítjük kiváló éltartósságot kapunk, ami könnyű élezhetőséggel párosul.
Konyhai késeink teljesen egyenes leélezéssel rendelkeznek (foktól-élig), ami finom, precíz és könnyű használatot biztosít. Bár az esztétika nagyon fontos, az soha sem megy az ergonómia rovására, minden késünket kényelmes használatra készítjük, hogy igazi élmény legyen vele a vágás, az előkészítés, a főzés.
Kizárólag természetes markolat alapanyagokat használunk, amik nem vízállóak. A penge nem rozsdamentes,ezért igényli tulajdonosától a tisztán tartást és az odafigyelést, úgy mint az igazi dolgok az életben. Ha ezt megkapja, meg fogja hálálni, élmény lesz vele dolgozni.
Minden késhez bőr tároló tokot készítünk.
Elérhető konyha/séf késeink:


EGYEDI EXKLUZÍV DARABOK
Exkluzív kések, gyűjtői darabok.
Tekinthetünk erre „csúcskategóriaként” is, ezekben a késekben összpontosul műhelyünk minden tudása, itt kaphat teret teljes mértékben a kreativitásunk, itt nem kell figyelembe vennünk, hogy milyen anyagokkal dolgozunk és mennyi ideig, így ezek között több mint 1 hónapig készült kések is akadnak.
Ahogy az összes késünk, ebbe a kategóriába tartozó késeink is teljes értékűen használhatók, nem dísztárgyak. A belefektetett munkaórák, a kifinomult felületek, anyagok miatt mégis leginkább gyűjtőknek ajánljuk, vagy azoknak, akik ajándékba adnának egy ilyen exkluzív kést.
Bár alkalmasak rá, elsősorban nem használati késnek ajánljuk ezeket, arra inkább a wolfram és damaszk késeinket.
Elérhető exkluzív késeink:





WOLFRAM ACÉL KÉSEK
A damaszk acélok, mellett wolfram tartalmú szerszámacélokat használunk, amit átkovácsolunk.
A wolfram erős karbidokat alkot a vassal és erős edzés utáni megeresztést követően is magas Rockwell keménységet eredményez. Ennek ellenére könnyen élezhető, fenhető. Szívóssága és éltartóssága rendkívüli kés acéllá teszi. A régi borotvakések is gyakran wolfram acélokból készültek.
Vásárlóink vadászathoz, kirándulásra, túrázáshoz választják általában. A kevesebb kovácsmunka miatt kedvezőbb árú a damaszk acélnál, de minőségben nem marad el attól.
A késekhez egyszerű marhabőr tokot készítünk.
Elérhető wolfram acél késeink:

MOZAIK DAMASZK ZSEBKÉS
Régóta tervben volt egy bicska készítése, egy forma is letisztult már papíron, de idő hiányában, nem jutott kivitelezésre. Ennek a problémának megoldásaként jött létre az együttműködés Szabó Tibor és a Pyraster műhely között, ami ezt a bicskát eredményezte. A forma és a mozaik damaszk penge Pyraster, a bicskát Szabó Tibor - kés és bicska készítő - készíti. Ezért a pengében mindkét bélyegző beütésre kerül.
Minden példány egyedi darab, előre vágott/préselt alkatrészek nélkül.
A penge mozaik damaszk acél, körülbelül 85mm (élhossza 80mm), a markolat ~114mm hosszú.
A bicska rendelésre készül, mozaik damaszk típusa, panel és bakni anyaga összeállítható kívánság szerint.
Rendeléstől függetlenül is készül néha egy-egy darab, ha most szeretne vásárolni nézze meg a webshopban, van-e elérhető darab.





Használat
Egy penge esetében különböző leélezési módok léteznek: konvex, holker, skandináv, stb. Mi egyenes leélezésű késeket készítünk, nagyon pici élszalaggal, aminek a vágóképessége kiváló, és könnyen élezhető.
A kés vágásra kifejlesztett eszköz. A kés nem véső, nem balta, nem kalapács, feszítővas, csavarhúzó. Minden ilyen irányú felhasználás, nem rendeltetésszerű használatnak minősül, a penge kipattanhat, sérülhet. Az él gyakori ellenségei: a föld (a legfinomabb csiszolóanyagok egyike), gumi, papír, szőr, porcelán, vasúti sin…
Használjuk késünket bátran, de ha azt akarjuk, hogy sokáig szolgáljon minket, akkor használjuk arra amire való, ismerjük a fizikát és ne felejtsük el ápolni a kést.
Élezés
A modern jó minőségű rozsdamentes acélok éltartóak, de nagyon nehéz élezni őket, mi nem dolgozunk ezekből. Az általunk kovácsolt damaszk és wolfram acélok sokkal könnyebben élezhetőek és éltartósságuk nem marad el a rozsdamentesekétől, sőt.
Ellenben kezelni kell őket, elsősorban tisztán és szárazon tartani, időnként pedig olajozni.
A kés használati eszköz, tehát kopik. Előbb-utóbb meg kell élezni, ami megtanulható. Erre vizes vagy olajos kövek a legalkalmasabbak. 400-as, illetve finom élezéshez 1000-6000-es finomságban. (Ha az élezés időben történik csak ez utóbbi finomságra lesz szükség.)
Az évek alatt elvastagodott élű késeinket műhelyünkben szívesen megélezzük (csak az általunk készített késeket), így újra könnyen élezhetőek lesznek a felhasználó által is.
Ápolás
A damaszk penge (a lap és mozaik damaszk egyaránt) ugyanúgy viselkedik mint a wolfram acélból készültek: nem rozsdamentesek. Mindig több odafigyelést igényelnek mint egy rozsdamentes.
Használat után letisztítva, szárazra törölve kell eltenni a kést - ez a legfontosabb! - és alkalmanként olajozni lehet. Így idővel kialakul egy elég jó „rozsdamentessége”, ez járhat elszíneződéssel is, (pl. savas gyümölcsök) de nem feltétlenül.
Az olajozás gyakorisága használat és tulajdonos függvénye. Minden használat után (?) a nap végén (?) hetente (?) vagy soha (?) - nincs általános szabály. A rendszer mindenkinél egyénileg alakul ki a kés használata során.
Ha a kés ritkán vagy egyáltalán nincs használatban huzamosabb ideig, azt szoktuk javasolni, 1-2 hetente azért nézzünk rá, legyen kivéve a tokból, mert nedves környezetben a bőr összegyűjtheti és tárolhatja a párát.